Najlepsze ciasto ever, czyli Kinder Country

Cześć :)
Zgodnie z obietnicą dziś zamiast tygodnia oczami telefonu przychodzę z pierwszym z dwóch przepisów na pyszne i łatwe ciasta. Jeśli szukasz inspiracji na nadchodzące święta Bożego Narodzenia, jeśli lubisz łatwe i szybkie ciasta bez pieczenia to jest to przepis idealny dla Ciebie.




Kinder Country to delikatne, nie za słodkie, banalnie proste w wykonaniu i znikające w mgnieniu oka ciasto;)




Składniki:

500 ml śmietanki słodkiej 30% - rekomenduję Łaciatą
250 g serka mascarpone
250 g herbatników (ja robię w foremce ok. 25 x 20 cm to zużywam 1 op. 250 g + jedno małe szkolne) - rekomenduję maślane Bonitki z Biedronki 
1 biała czekolada - proponuję Milkę lub Wedla
1 mleczna czekolada
3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzch




Sposób Przygotowania:

Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ułożyć herbatniki jeden koło drugiego. Ciasto będzie układane warstwowo: herbatniki, masa biała, znowu herbatniki, masa ciemna.

Masa biała: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, koniecznie ostudzić. W czasie gdy czekolada stygnie można zacząć przygotowywać masę białą, czyli około 300 ml śmietany ubić na sztywno, następnie stopniowo dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę. Wsypać Kangusy (3 szklanki) i wymieszać łyżką.

Białą masę przełożyć na przygotowane herbatniki, wyrównać i ponownie wyłożyć herbatnikami.

Masa ciemna: Teraz zabieramy się za masę czekoladową. Należy w kąpieli wodnej roztopić czekoladę mleczną, ostudzić. Resztę śmietany (200 ml) ubić na sztywno, dodać ostudzoną mleczną czekoladę i wymieszać.

Gotową masę ciemną wyłożyć na herbatniki, a wierzch posypać garścią Kangusów. Ciasto lepiej się będzie kroiło po kilku godzinach w lodówce.


Kinder Country to ciasto które ma kilka zasad:
1. Zawsze wychodzi
2. Nie znam osoby, której by nie smakowało (nawet jest ktoś mówi, że ze słodkich rzeczy lubi tylko śledzie)
3. Robi się bardzo szybko

Polecam z całego serca spróbować! Gwarantuję WARTO!
Słodko pozdrawiam Madlen!


P.S. Przepis do pobrania i wydrukowania: tutaj

4 komentarze:

  1. Pyszne ciacho ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszne, bardzo lekkie. Polecam spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście wygląda apetycznie, trzeba wypróbować. Ostatnio często mam chęć na coś słodkiego, a to fajny, prosty przepis, zupełnie jak https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ Od kiedy spróbowałam piekę go regularnie i wszyscy domownicy są zachwyceni:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Love Of Madlen , Blogger